Lucruri infioratoare pe care copacii chiar le pot face

Amputarea „membrelor”. Copacii nu au cum sa-si vindece ranile fizice asa cum o fac oamenii. Pentru a ramane in viata si sanatosi, copacii au nevoie sa foloseasca eficient energia lor, insa recuperarea presupune un consum prea mare de energie. In loc sa isi puna vreun bandaj, copacii opresc orice alimentare a zonelor afectate si le abandoneaza, lansandu-le sa moara incet.

Beneficiile sunt uriase, de vreme ce pot opri infectarea intregului arbore si se pot ocupa in voie de alte parti unde exista lastari sau plantute care au nevoie de energie pentru a se dezvolta. De multe ori, amputarea nu e o solutie, pentru ca rana e prea mare si prea infectata si intreg copacul moare incercand sa aniliheze problema. Prin oxidarea celulelor din zona afectata se creaza o bariera care nu permite raspandirea microbilor si cauzelor care au dus la aparitia ranilor. Pe masura ce trece timpul, rana se va inchide de la sine si va disparea in timp ce alte structuri lemnoase apar in jurul sau. Au „angoase” sonore. Cercetatorii francezi au inregistrat sunete scoase de copaci atunci cand sunt prea „stresati”, au o anumita presiune ce apasa asupra lor.

Cand au probleme de acest fel, copacii incep sa scoata niste sunete ca de baloane de sapun sparte, care pot fi ascultate doar la nivel de ultrasunete. Pentru a duce apa la toate elementele sale, copacul o extrage din pamant, prin radacini si o transporta prin niste vase speciale, lemnoase, catre frunze, fructe etc. Presiunea exercitata la transferul apei catre toate partile copacului e de cateva atmosfere, asa ca mai apar si bule de aer care se aud foarte bine daca avem un microfon fin alaturi de trunchiul copacului. Pentru ca, la fel si cu bulele de aer din sange, care pot omori omul, acest aer format in apa luata din pamant poate fi fatal pentru arbore, oamenii trebuie sa detecteze exact cand incepe procesul de formare a acestui proces complex.

Un intrument special cu ultrasunete, care detecteaza aceste bule in formare ii va alerta pe toti padurarii care au in grija copaci cu astfel de probleme pentru a da drumul la dispozitivele de udare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu