Presiunea din anvelope joaca un rol definitoriu in ceea ce priveste durata de viata a anvelopelor si performantele lor referitoare la siguranta. Presiunile sunt determinate in mod individual in functie de tipul vehiculului, de catre producatorii acestui vehicul si al anvelopelor. Supra- sau sub - presiunea anvelopei reduce capacitatea acesteia de a avea o aderenta corespunzatoare. In special atunci cand vorbim despre anvelope industriale.
Nu numai ca va contribui la o uzura excesiva si asimetrica a anvelopei, dar va influenta substantial si manevrabilitatea, ceea ce poate crea pericole indeosebi la virajele luate cu viteze mari sau acolo unde avem o greutate peste limita sau una mare in orice caz. Daca presiunea nu este adecvata in functie de sarcina incarcata, temperatura anvelopei creste datorita flexarii sporite a flancului. O temperatura excesiva poate cauza deteriorari ireparabile ale structurii anvelopei. De fiecare data cand plecati la drum lun in special, trebuie sa verificati presiunea din anvelope si cu atat mai mult trebuie sa o verificati la fiecare doua saptamani si reglati-o daca este necesar. Nu este greu si nici foarte costisitor, avand in vedere ca acest lucru se poate face la orice vulcanizare cu doar cativa lei iar daca nu, un aparat de verificat presiunea pentru anvelope industriale, nu este deloc scump. tineti minte, controlati presiunea in anvelope doar cand acestea sunt reci, si nu atunci cand sunt calde datorita sofatului. De asemenea, nu uitati sa verificati si presiunea rotii de rezerva sau a celei temporare, deoarece se poate intampla oricand sa aveti nevoie de ele.
Pe de alta parte trebuie sa stiti ca atunci cand aveti un utilaj mare in folosinta - ideal este sa consultati informatiile suplimentare despre anvelopa de rezerva sau temporara, puse la dispozitia dumneavoastra de catre producatorul vehiculului. Aceste informatii le puteti gasi direct pe anvelopa sau in cartea tehnica daca o cititi cu atentie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu