O idee revolutionara pe piata de servicii IT: internet prin LED

Piata de servicii IT este dominata in prezent de cloud computing si de WiFi, insa o noua inventia poate revolutiona modul in care folosim internetul. Atunci cand folosesti internet prin Wifi te lovesti de o problema enervanta: viteza redusa. In cazul in care exista mai multi utilizatori, semnalul este mai slab iar viteza de download si navigare scade considerabil. De cate ori nu ai concurat pentru unde la o conferinta unde toti cei prezenti “transmiteau” live de pe tableta ori laptop?

 Undele radio sunt mai eficiente decat vechile servicii IT oferite prin cabluri, insa exista si alte tehnologii prin care putem transfera date, lumina fiind una dintre ele. Un fizician german a reusit sa creeze un dispozitiv care se foloseste de lumina de tip LED pentru a transfera data. Altfel spus, germanul Harald Haas a scos fibrele din fibra optica si a fabricat un mod in care se poate trasnfera informatia cu o viteza de pulsatie pe care ochiul uman nu o poate percepe. Asta inseamna ca LEDurile lui Haas transfera date prin alternarea estrem de rapida a razelor de lumina, atat de repede incat ochiul uman percepe lumina ca fiind continua. Acelasi principiu este deja folosit la telecomenzile cu semnal prin infrarosu, insa performanta acestora este mult mai scazuta, iar introducerea pe piata de servicii IT a D-Light va permite transferul unor cantitati mari de date intr-un timp scurt.

Haas afirma ca inventia sa, pe care o numeste D-Light, poate transfera date cu o viteza mai mare de 10 megabiti pe secunda, actuala viteza considerata medie pentru o conexiune WiFi de banda larga, prin unde radio. Fizicianul viseaza la un viitor tehnologic in care datele se vor transfera intre dispozitivele mobile cu ajutorul luminii din camera, fapt ce ar putea sa revolutioneze piata de servicii IT.
In ce priveste securitatea, undele radio pot fi receptionate cu usurinta, insa lumina este mai greu de captat, ceea ce sporeste securitatea datelor transferate, dupa cum afirma Haas.

Daca se dovedeste eficienta, noua tehnologie se poate aplica in numeroase domenii, de la accesul la internet pentru mase si pana la ghidarea unor masini pe pilot automat. Noul D-Light elimina si ingrijorarile referitoare la efectele cancerigene ale undelor radio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu