Noile tehnologii, cu dus si intors…

Ne-au invadat viata. Depindem de ele. Le dam mai multa atentie decat nevestei sau copiilor. Ba mai mult, dormim cu ele langa noi intocmai cum o faceam cam eram micuti si aveam ursuletul pe pernuta de langa paturica. Noile tehnologii s-au integrat atat de bine in viata noastra incat nici nu ne dam seama cand „ne cuceresc” definitiv.

Deunazi, intr-un studiu dat publicitatii se spunea ca mai bine de un sfert dintre posesorii de dispozitive mobile cu touchscreen se trezesc dimineata si au grija in primul rand sa isi verifice e-mail-ul, sa vada cine le-a mai dat Like pe Facebook, cine ce mai zice pe Twitter sau ce poza a mai pus sefu’ pe Pinterest. Lasand la o parte radiatiile, distrugerea ochilor, „prajirea” creierului si posibilitatea de a te capatui cu un cancer, tehnologiile moderne au si avantajele lor: te conecteaza instant la informatie si la Internet, te ajuta sa tii evidenta activitatilor tale, sa comunici, sa nu scapi nimic din ceea ce este important, sa imortalizezi si sa distribui cele mai frumoase momente din viata si cu altii. Insa ce ar fi daca am putea sa face totul numai cu telefonul sau tableta…

Cum ar arata o zi obisnuita? Ne trezim, aprindem lumina cu o simpla atingere a telefonului mobil. Mergem la toaleta, tragem apa cu inca o atingere a touchscreen-ului. Ajungem in bucatarie, unde aprindem aragazul… tot cu telefonul, prin wireless. Ne imbracam, deschidem usa… cu telefonul, o inchidem cu telefonul, deschidem usa de la intrarea in scara blocului tot cu telefonul… Platim cartela de metrou cu telefonul (asta deja se poate) etc.

La un moment dat pare plictisitor, incepem sa uitam miscari simple, uitam sa mai aprindem aragazul, sa mai aprindem lumina, sa deschidem si sa inchidem corect o usa. Si devine plictisitor, monoton, insa usor. Eh, tocmai usurinta asta si lenea ne omoara. Plus ca la un moment dat se strica telefonul, tableta, n-are baterie. Ce facem? Nu mai intram in casa, nu mai mancam? Calea de mijloc e intotdeauna cea mai buna. Sa incercam sa le combinam pentru a nu uita sa traim, sa ne descurcam singuri, fara tehnologie. Nu uitati: tehnologia e buna, dar cu masura si cu mare bagare de seama. Reflectati la asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu