Cum ii hranim pe cei mici

De-a lungul vietii oamenii trec prin diferite stadii de dezvoltare, iar fiecare stadiu isi are propria sa natura si propriile sale nevoi. Deoarece in timpul copilariei suntem la varsta cand ne formam, putem afirma ca acest stadiu este cel mai important. In timpul copilariei umoarea biologica predominanta este Apa. Ea este elementul de formare, originea vietii si este raspunzatoare de crestere si dezvoltare.

Deoarece copiii sunt in continua dezvoltare, exista tendinta de a se forma mult mucus. Acest lucru ii va indica digestia slaba, care va permite flegmei sa se acumuleze avand rolul de a crea noi tesuturi. Ne putem astepta la astfel la boli de plamani, de la simple raceli la bronsite si pneumonii. Acestea pot aparea intre 2 si 5 ani. In general este bine sa le oferim o dieta regulata, fara prea multe condimente, mancarea sa nu fie prea iute, prea sarata sau prea acra. O dieta care contine cereale si carbohidrati va forma un copil calm si armonios. Laptele este un aliment ideal pentru copii daca este luat in  combinatie cu anumite condimente, pentru ca in general produsele lactate sunt formatoare de mucus. El se va bea doar putin incalzit fara a fi fiert cea ce il face mai digerabil si in combinatie cu condimentele ce elimina mucusul, cum ar fi: scortisoara, ghimbirul, cardamoniu si cuisoarelc. Laptele cald este un sedativ mediu si aduce somnul daca adaugam putina nucsoara.
Alaturi de branza putem adauga condimente ca: ardei iuti, seminte mustar sau chimion. Iaurtul va fi bine digerat daca il combinam eu castravete proaspat sau il amestecam cu chimion, coriandru sau piper. Trebuic sa mai stim ca mancarurile prea uleioase formeaza mucus si agraveaza bolile copilariei.

Medicina Ayurvedica ne invata ca cel mai bun ulei pentru gatit este cel de susan si untul clarifiat (untul Ghee), deoarece acestea  sunt mai usor de digerat si nu formeaza mucus in tesuturi. Condimentele prea iuti vor fi folosite cu grija pentru ca ele usuca si irita stomacul. In locul lor pot fi folosite urmatoarele, condimente : ghimbir, scortisoara, cardamon, coriandru, fenicul, sofran sau busuioc. Pentru a pastra un corp sanatos si pentru a imbunatati functiile mentale si acuitatea senzoriala putem folosi busuioc, cimbru, salvie, isop si menta. Condimentele care regularizeaza peristaltismul din colon si indeparteaza colicile  intestinale si gazele sunt: fenicul, cardamon, chimion cat si marar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu