Ce sunt celulele fotovoltaice

Cand folositi panouri solare fotovoltaice, indiferent de care model sunt ele trebuie sa aveti in vedere si faptul ca acestea sunt pe baza de celule fotovoltaice, ele ajutand practic la captarea si transmiterea energiei solare. Astfel veti beneficia de foarte multa energie “curata” ca sa zicem asa, la preturi foarte mici. Ca sa puteti face o legatura mai potrivita intre celule fotovoltaice si functia lor amintiti-va de calculatoarele de buzunar pe care le foloseam inainte sau de ceasurile care nu aveau baterii electrice de incarcare insa ele functionau mult si bine, tocmai pentru ca erau pe baza de celule fotovoltaice insa la un nivel mult mai mic la acea perioada.

Astfel putem spune ca celule fotovoltaice solare reprezinta exact celulele care creeaza energie solara fotovoltaica, deci transforma energia soarelui in energie electrica. Celulele solare fotovoltaice sunt realizate din elemente semiconductoare asemanatoare cu materialele care sunt folosite in electronica, la cipuri semiconductoare care sunt compusi ale dispozitivelor semiconductoare. Principiul de functionare este relativ simplu avand in vedere ca Soarele si energia pe care acesta o elibereaza prin caldura si prin lumina face toata treaba. Mai exact se intampla urmatorul lucru: cand lumina de la soare este absorbita de celulele fotovoltaice, energia produsa de soare este transformata cu ajutorul particulelor subatomice, cat si cu ajutorul fluxului care se naste din electroni. Astfel se formeaza electricitatea, deci are loc fenomenul care poarta numele de efect fotovoltaic, acesta fiind exact procesul prin care energia luminii este convertita in energie electrica.

De mentionat este ca nu trebuie sa confundam in niciun caz celulele fotovoltaice solare cu alte obiecte sau sisteme de conversie ale energiei provenite de la soare. Si ca sa aveti o imagine de ansamblu trebuie doar sa va imaginati ca celulele fotovoltaice stau practic la baza panourilor solare fotovoltaice care sunt structuri intregi elementare grupate intr-un fel de module.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu