Medicamentele viitorului nu vor mai fi injectate pentru a ajunge la creier

Ne-am obisnuit sa ne ducem la medic ori de cate ori ne simtim rau. Nu e un lucru rau, dar s-ar putea ca in viitor tratamentele clasice pe care le primim acolo sa nu mai semene cu nimic din ce am invatat de prin cartile de biologie. De obicei, cand un medic vrea sa administreze un medicament care sa aiba un efect rapid si sa ajute si creierul daca este nevoie stabileste injectarea pacientului cu ser si medicamentul respectiv in suspensie.

Dupa injectare, sangele il transporta prin tot corpul, inclusiv in zonele vizate si astfel substantele active isi fac efectul mai repede. Totusi, in viitorul apropiat acesti pasi vor fi trecuti cu vederea pentru ca medicamentele vor ajunge la creier printr-o „penetrare a barierei de sange”. Multe medicamente nu puteau sa intre in creier din cauza barierei sanguine asa ca trebuia gasita o cale de a le eficientiza actiunea si la nivel cerebral. Daca de exemplu sufereati de cancer si trebuia sa aveti cumva substantele active si in creier, unde erau celulelor canceroase, nu puteati decat sa va chinuiti si sa suportati injectii in maduva spinarii, care sunt extraordinar de neplacute si dureroase, iar reactiile de dupa sunt insuportabile, la fel si riscul de paralizie. Noua metoda de lucru a fost propusa de canadieni si a fost testata pe cobai. In urma testelor s-a reusit penetrarea barierei cu nanoparticule magnetice incalzite si inserate intr-o zona fixata deja din creierul animalutelor. Testele au dovedit ca medicamentul trimis in creier cu nanoparticulele si-a facut efectul iar soarecii nu au patit nimic.

Daca va fi aplicat la oameni, acest nou tip de tratament va face mai rapide interventiile medicale care presupun administrarea de substante active puternice pentru tratarea bolilor grave. Efectele secundare sunt necunoscute si singurul neajuns este ca nu aveti voie sa mai luati alte medicamente cat timp va folositi de aceste metode ciudate de introducere a medicamentelor in organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu