Televizoarele vechi ne-au facut sa visam in alb si negru. Multi cred ca televiziunea ne-a prostit. In timp ce unii oameni de stiinta studiaza acest efect posibil, altii au descoperit ceva si mai fascinant. Cu cativa ani in urma, un psiholog de la Universitatea Dundee, Eva Muryzn, a analizat niste studii mai vechi cu privire la vise si le-a comparat cu cele pe care le realizase chiar ea. Ce a descoperit a fost uimitor: televiziunea i-a facut pe oameni sa viseze in alb si negru pentru o scurta perioada de timp.
Pe masura ce transmisiile tv au fost colorate, culoarea s-a transferat si in vise asa ca am ajuns sa visam din nou color. Subiectii de peste 55 de ani, care au privit la televizoare alb-negru in tinerete, inca mai viseaza in alb-negru in proportie de 25%. Motivul? Creierul copiilor este mai usor impresionabil decat cel al adultilor. Daca ai privit la emisiuni in alb si negru cand erai copil legaturile neuronale formate sunt foarte greu de schimbat pe masura ce imbatranesti.
Utilizarea constanta a telefonului mobil ne determina sa fim depresivi mai tot timpul. Ca orice noua tehnologie aparuta pe piata, telefoanele mobile au fost odata privite ca inceputul si sfarsitul unei epoci. Zvonurile despre o legatura certa intre folosirea telefoanelor mobile si cancerul cerebral de la inceputul aparitiei lor se mentin si astazi. Cu toate ca nu exista nicio fundamentare credibila, telefoanele mobile ne schimba si in alte moduri. Intr-un studiu din 2011, sanatatea sistemului nervos al pacientilor care foloseau telefoanele mobile a fost evaluata cu ajutorul unor chestionare anuale.
Ce au aflat cercetatorii a fost de-a dreptul alarmant: riscul crescut de depresie si tulburari ale somnului au fost asociate cu utilizarea continua a telefoanelor mobile pe parcursul unei zile. Oamenii de stiinta sunt de parere ca disponibilitatea peramenta e factorul principal care genereaza aceste probleme. Posibilitatea de a fi contactat la orice ora din zi sau din noapte creste nivelul de stres si riscul aparitiilor bolilor sistemului nervos central. Pentru evitarea efectelor nedorite ale telefoanelor mobile trebuie limitata in primul rand posibilitatea de contactare in anumite perioade ale zilei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu