Experimente deprimante despre sex si gen

Cand esti blonda atitudinea barbatilor fata de tine se schimba instantaneu. Ideea potrivit careia trebuie sa-i ajutam pe cei aflati in suferinta nu merge intotdeauna. Dorinta de a ajuta pe cineva este influentata de o serie de factori subiectivi, de la cat timp avem, la cat de bine imbracata e persoana in suferinta sau ce culoare are parul sau.

In 2010, un reporter din Noua Zeelanda a facut un experiment ciudat pentru a-si demonstra cat de mult ajutor primeste o blonda sau o bruneta cand are nevoie sa care niste cutii grele pana la masina si sa le aranjeze inautru. Desi experimentul nu a durat decat dou sau trei zile, cand reporterita a fost blonda a primit de pana la patru ori mai mult ajutor decat atunci cand era bruneta. Pe de alta parte, in alt experiment social, o blonda care de fapt era bruneta vopsita, studenta, a simtit pe pielea ei cum e treaba cu blondele, trecand doar 30 de minute pana cand cineva i-a spus in fata ca e o femeie usoara. Era imbracata la fel ca atunci cand era bruneta, numai ca acum era blonda… Si tot blondele sunt mai bine platite indiferent de pozitia pe care o ocupa intr-o companie. Tot sa fii blonda… Sexismul binevoitor nu este mai bun decat cel ostil. Sexismul „binevoitor” se refera la atitudini fata de o femeie vazuta ca o suma de stereotipuri tipic feminine, prosociale si diferite. Efectele asupra femeilor sunt unele negative. Un studiu a dovedit ca barbatii care aveau atitudini „binevoitoare”, sexiste, fata de femei tindeau sa le dea sarcini mai putin provocatoare decat barbatilor, impiedicandu-le sa-si dovedeasca competentele reale. In 2007, un alt test a dovedit ca femeile care erau tinta un sexism binevoitor inainte de a termina niste puzzle-uri au avut rezultate mai proaste decat cele care au „beneficiat” de sexismul ostil si cele care nu au fost tinta vreunei atitudini sexiste.

In 2011, cercetatorii au constatat ca atunci cand o femeie a refuzat un coleg care s-a oferit sa-i repare sistemul pentru ca sarcina era prea frustranta pentru o femei, barbatul a perceput afrontul ca pe o distantare si o raceala din partea femeii. Dar in cazul in care barbatul avea nevoie de ajutor, el nu a capatat o imagine negativa in ochii femeii…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu