Click-uirea combativa. Este posibil ca de multe ori sa fi dat de un articol cu un titlu asa de tampit incat sa va dati seama imediat ca persoana care l-a postat nu are nicio treaba cu jurnalismul. Mai mult, cel al carui nume apare in dreptul articolului mai si uraste titlul pentru simplul fapt ca nu el este cel care l-a scris… In redactii, titrarea este facuta de subeditori. Munca lor zilnica consta in a atrage cat mai multi useri sa dea click printr-un titlu puternic, emotional, usor de inteles si intrigant, uneori. In cel mai bun caz, munca ta sta in spatele unui titlu atractiv, care ii atrage ca un magnet pe cei care sunt interesati de munca ta. In cel mai rau caz, sta in spatele unui articol cu un titlu prost care vrea sa atraga cititori jignindu-i.
Se intampla chiar ca un titlu sa infurieze fanii unei anumite categorii si mesajul transmis sa fie de fapt un stimul pentru un conflict deschis intre doua tabere care sustin idei diferite. In 2009, Daily Star din Marea Britanie a publicat o stire despre o celebritate care percepea comision pentru a participa la evenimente. Titlul dat a fost asa de prost incat toata lumea a inteles ca vedeta era prostituata si ca acel „comision” era „taxa de pat si sex”. Imediat ziarul a fost dat in judecata.
Editare malitioasa. Daca titlul e foarte prost, macar textul publicat ne asteptam sa fie al celui care l-a scris, al carui nume apare la finalul lui. Presupunem ca orice editari ulterioare sunt minime, pentru acuratete. Nimeni nu altereaza continutul unui articol intentionat pentru a-l pune intr-o lumina proasta pe autor, nu? Ah, de fapt chiar asta se face. In 2010, The Daily Mail a luat o poveste de la un freelancer bolnav despre cum scrisul a ajutat-o sa isi recapete increderea in sine si puterea de a respinge bunastarea. Titrarea celor de la Daily Mail a schimbat total povestea, a scos boala din joc si a facut ca articolul sa fie despre o femeie care tot sugea de la stat cat putea.
Altadata, au intervievat o femeie care povestea despre cum se poate incepe un business la tara. Iarasi au schimbat total povestea si au vorbit despre zborul catre zonele rurale in cautarea romantismului, facand sa para ca biata femeie era adultera. Si exemplele pot continua. Editorii de multe ori altereaza intentionat povestile si opinii si scot nuantele pentru a ajunge la acel mult dorit click.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu