Mistere care au fost descifrate de abia acum

Notele misterioase gasite intr-o copie a celebrei Odiseea a lui Homer. Peste 150 de ani, niste iscrieri misterioase de pe o copie a Odiseei lui Homer i-au uimit pe cercetatori si pe cei care au avut in fata ochilor manuscrisele. Notele scrise intr-o limba necunoscuta se gaseau pe fiecare pagina din cele 500 ale manuscrisului. Desi s-a crezut ca notele erau din secolul XIX, nimic nu s-a stiut, asta pana cand Internetul a intervenit decisiv.

Dupa ce un colectionar a oferit 1.000 de dolari recompensa pentru cine decodeaza textul, criptografii amatori s-au pus pe treaba, Anul acesta, 2014, Daniele Metilli si Giula Accetta au descoperit ca notele au fost facute cu o tehnica specifica secolului XVIII, inventata de Jean Coulon de Thevenot. Notitele erau in franceza si reprezentau o traducere a unui amator din greaca. Google Books, Greek Word Study Tool, instrument din proiectul Preseus Digital Library si resursele CNRTL i-au ajutat sa isi adjudece recompensa dupa zile intregi de studiu si munca asidua de descifrare a scrisului ciudat. „Macanitul” oceanului. Cu 50 de ani in urma, submarinele au detectat niste sunete ciudate in Oceanul de Sud. Cine le-a auzit a spus ca semanau cu macanitul unei rate. Imposibil de vreme ce ratele nu se duc pe fundul oceanului. Cand si alti indivizi au pretins ca au auzit aceleasi sunete ciudate, expertii au incercat sa caute o explicatie logica. Unii au spus ca s-ar putea sa fie sunete scoase de nave, altii ca ar fi anumite specii de pesti. Sunetele se auzeau doar iarna si primavara si doar in acel ocean.

La inceputul acestui an, cercetatorii au descoperit ca sunetele erau ale balenelor din Antarctica – s-au montat niste instrumente de inregistrare acustice pe balenele respective si sunetul auzit a fost identic cu cel din trecut. Descoperirea ar putea ajuta la studierea balenelor din Antarctica si la stabilirea perioadelor lor de migratie si obiceiurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu