Melanomul malign este o boala foarte grava, care poate duce la moartea pacientului daca metastazeaza. Asta inseamna ca celulele canceroase se extind pana la organele vitale ale corpului si invadeaza intreg organismul, lasandu-l vulnerabil in fata oricarui atac. Melanomul este o boala relativ usor tratabila in stadiile incipiente, dar se agraveaza semnificativ in ultimul stadiu, asadar tratamentele aplicate in aceasta situatie sunt mai mult pentru ameliorarea ei, intrucat nu este vindecabila.
Daca este sa privim cateva statistici obtinute prin autopsie, melanomul metastatic duce la afectare pulmonara in 75-87% dintre cazuri, urmat de afectari hepatice, intestinale, cerebrale, cardiace sau renale. Majoritatea pacientilor mor cu metastaze viscerale multiple; insuficienta respiratorie si complicatiile cerebrale sunt cele mai frecvente cauze de deces.
Localizarea primelor metastaze este un factor de prognostic important. Supravietuirea medie a pacientilor cu metastaze cutanate, subcutanate si ganglionare (in ganglionii extraregionali) este de aproximativ 8 luni. Pacientii cu afectare pulmonara au o supravietuire de 11 luni, in medie. Pentru ficat si creier aceasta variaza intre 2 si 6 luni. Per ansamblu, 80 % dintre pacientii cu metastaze viscerale mor in primul an de la diagnostic; la 2 ani, practic nu mai exista supravietuitori.
Vindecarea nu este un obiectiv realist, asadar tratamentul trebuie sa urmareasca ameliorarea simptomelor si prelungirea supravietuirii. Ca si metode de tratament, pot fi luate in considerare chirurgia, radioterapia, terapia sistemica si simpla supraveghere. Supravegherea trebuie aplicata pacientilor care nu manifesta simptome (asimptomatici), celor cu varsta inaintata sau aflati in stadiul terminal. Nu exista nicio dovada ca terapia imediata ar oferi bolnavilor asimtomatici o supravietuire sau o calitate a vietii mai buna decat expectativa (daca suferi de aceasta boala sau ai o cunostinta care se lupta cu cancerul de piele, apeleaza cu incredere la Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, medic dermatolog in cadrul clinicii private Top-Derm Uni, specialista in tratarea bolilor de piele).
Localizarea metastazelor poate orienta decizia. Pacientii asimptomatici avand metastaze pulmonare (de prognostic ceva mai favorabil) pot fi supravegheati un an sau chiar mai mult; cei cu metastaze cerebrale trebuie tratati imediat. In cursul supravegherii se poate monitoriza rata cresterii tumorale. La pacientii terminali sau la cei foarte in varsta, raportul beneficiu/ risc este foarte mic. Tratamentul simptomatic (analgezice, antiemetice, antitusive, etc) poate fi pentru aceasta categorie de bolnavi cea mai buna solutie.
Daca, in schimb, vorbim despre chirurgie, excizia chirurgicala a metastazelor izolate permite obtinerea rapida a unei paliatii complete de lunga durata. In cazul metastazelor multiple, poate fi luata in considerare exiciza leziunilor amenintatoare de viata si cu impactul cel mai mare asupra calitatii vietii bolnavului. Accesibilitatea leziunii si speranta de viata a pacientului au o pondere importanta in decizia terapeutica.
Radioterapia joaca un rol important in tratamentul metastazelor cerebrale, ca unica metoda de tratament in cazul leziunilor multiple sau dupa rezectia chirurgicala a metastazelor aparent unice. In schimb, rezultatele terapeutice ale chimioterapiei paliative sunt nesatisfacatoare. Supravietuirea medie a bolnavilor tratati este de 9 luni; rata supravietuirii la 2 ani este de 8 ? 9%, iar la 5 ani este de 2%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu