Ce este formularul A1?

Mobilitatea este una dintre caracteristicile principale ale pietei de munca in Europa anului 2014, insa pentru ca o persoana angajata in Romania sau care desfasoara activitati independente in tara sa poata fi detasata pe o perioada determinata intr-un alt stat UE este necesara intocmirea catorva formalitati. Formularul A1 (fostul formular E101) este documentul general valabil la nivelul Uniunii Europene care permite unei persoane care desfasoara activitati salariale ca angajat al unei companii sau independent sa fie detasata intr-un alt stat membru fara sa fie necesara plata de asigurari in tara in care urmeaza a fi detasat. Practic, formularul A1 dovedeste ca o persoana este asigurata si ca plateste taxe in tara de origine si ca nu va trebui sa se supuna sistemului de taxe din tara in care va fi detasat. Potrivit legislatiei europene in vigoare o persoana nu poate plati taxe in doua state UE pentru aceeasi perioada de timp.

Pot solicita eliberare formular A1 persoanele ce exercita o activitate salariala, detasate pentru o perioada maxima de 24 de luni, persoanele ce exercita o activitate non-salariala detasate pentru maxim 24 de luni, functionarii care isi exercita activitatea  pe un alt teritoriu decat cel unde se afla administratia angajatoare, personalul maritim in anumite conditii, persoane care exercita o activitate salariala sau non-salariala pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene. In acelasi timp, formularul A1 asigura si membrii de familie aflati in intretinerea acestora ca vor fi in continuare afiliati la sistemul de asigurari din tara de origine pentru maximum 24 de luni.

Angajatorul este cel care trebuie sa furnizeze angajatilor formularul A1, iar in cazul persoanelor independente care intentioneaza sa lucreze intr-o alta tara UE, ei insisi vor trebui sa se adreseze biroului de legatura pentru lucratori detasati, din tara de origine. Un ajutor de nadejde in vederea obtinerii formularului, atat pentru companii cat si pentru independenti, poate fi echipa de la www.xbt.ro, care poate elimina bataile de cap, intermediind obtinerea formularului A1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu