Mitul intelepciunii lui Solomon

Inca in timpul vietii lui David, fiul sau, Solomon, a fost rege peste Israel. Dupa moartea tatalui sau, tanarul urmeaza hotarat sfaturile primite, nu omite absolut nimic, ii indeplineste ultimile dorinte ale tatalui sau si se arata vrednic de rolul pe care l-a primit.
 
Intr-o noapte Dumnezeu i se arata in vis si il intreaba ce ar vrea sa aiba. Raspunsul este surprinzator de matur si citez: ,,Si servul tau se afla in mijlocul poporului tau, pre care l-ai ales, un popor mare, care nu se poate socoti, nici numara, de multime. Deci da servului tau inima, ce intelege sa judece pre poporul tau sa deosebeasca intre bine si rau; ca cine ar putea judeca pre poporul tau cel numeros foarte?''. Asadar Solomon nu si-a dorit decat puterea de a-si conduce poporul spre bine si de a-l face sa traiasca dupa legile dumnezeiesti. 

Astfel, intelepciunea regelui Solomon va ajunge si va ramane proverbiala pentru ca nu a dorit nimic material ci doar capacitatea de a intelege si ajuta, de a fi intelept si de a deosebi intre bine si rau .
In Biblie, este relevat un caz care exemplificia acets lucru si anume: doua femei vin la rege diputand maternitatea asupra unui copil. Nascusera in aceeasi casa, dar peste noapte, uneia ii murise copilul fiindca il strivise din neatentie. Ea il inlocuise, luandu-l pe cel viu de la sanul mamei adormite. Solomon gaseste calea spre adevar: ,,Si regele zise: Taiati pre copilul cel viu in doua si dati jumatate uneia si jumatate 
celeilalte''.
 
Invingandu-si durerea perspectivei de a fi despartita de propriul copil, mama adevarata renunta sa-l revendice pentru a-i salva viata, cealalta femeie, dimpotriva, cere sa se urmeze porunca regelui. Insa acesta stie ce voise sa afle si face dreptate: ,,Si tot Israelul auzi judecata ce o judeca regele si se tremura inaintea regelui caci vazura ca intelepciunea lui Dumnezeu era intr-insul, de a face judecata''.
Apelul la expresia ,,judecata lui Solomon'' se face la o referinta pentru intelepciune si pentru capacitatea de a descoperi adevarul intr-o cauza complicata.
Astfel ca expresia a devenit uzuala, pornind de la o legenda, pe care cu siguranta cu totii am invatat-o la randul nostru cand am trecut pe bancile scolii primare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu