Circuitul banilor in fotbal

Departe de a mai fi doar un sport, in care fair play-ul sa fie regula de baza, fotbalul este, din ce in ce mai evident, o industrie si un fenomen in acelasi timp. Desi sportivitatea si fair play-ul sunt cu mult mai evidente in alte discipline sportive, fotbalul este cel supranumit “sportul rege” si, in alta ordine de idei, este si cel care se joaca pe sume cu adevarat fabuloase. Cu alte cuvinte, fotbalul a incetat sa mai fie un sport si a devenit un business. El este un business atat pentru proprietarii de cluburi, pentru jucatori cat si pentru impresarii din football.

Pentru toti acestia, orice partida, orice calificare in cupe europene sau turnee finale de campionate – fie ele europene sau mondiale – inseamna bani, inseamna contracte de publicitate, inseamna sponsorizari, inseamna premieri si prime, inseamna comisioane, inseamna actiuni, pachete majoritare. In asta se traduce astazi o victorie in fotbal.

Si tocmai pentru ca fotbal inseamna bani, un numar tot mai mare de tineri este atras catre acest sport. Iar asta nu ar fi neaparat un lucru rau, cata vreme in cluburile sportive care au sectii de fotbal ar fi incurajata promovarea pe baza talentului, a pregatirii, a aptitudinilor si a perspectivelor. Pentru ca asta ar insemna ca fotbalul in Romania ar avea sansa de a naste o generatie noua de sportivi talentati si bine antrenati. Insa, pentru ca fotbalul inseamna bani, si in echipele de club se promoveaza la echipa de junior si mai tarziu la echipa mare in functie de aspectul material. Cu alte cuvinte, cu cat familia unui copil este dispusa sa investeasca mai mult in “cariera” acestuia, cu atat acesta va avea sansa sa ajunga sa joace la e o echipa din campionat (poate chiar divizia A) si apoi eventual sa fie luat in vizor de un club mare, si sa fie transferat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu