Pardoselile decorative din rasini sintetice - tehnologia viitorului

Pardoselile din rasini sintetice sunt folosite inca de la inceputul anilor ‘60 in ariile comerciale, zonele industriale, centrele medicale si cladirile de invatamant. Acestea se bazeaza pe un sistem rezistent, versatil, usor de curatat si care indeplineste constant cerinte superioare de performanta. In functie de intrebuintari, pardoselile din rasini sintetice pot fi clasice, reflectand o singura culoare, dar si decorative, reprezentand orice forma de desen sau combinatie de culori.

Pardoselile decorative din rasini sintetice sunt concepute pentru a transforma suprafetele prin culori luminoase, luciu, desene si modele. Aceste acoperiri decorative sunt adesea folosite in showroom-uri, magazine si chiar in diverse companii, pentru a adauga un efect "wow" sau pentru a completa produsele sau serviciile vandute. Pardoselile decorative din rasini sintetice dispun de o gama nelimitata de modele, ce pot fi realizate de profesionisti. De la aspectul de metal, la un design indraznet, acestea pot fi folosite pentru a crea un mediu unic pe plan intern, dar si extern.

Pardoselile decorative au in componenta lor rasini sintetice si agenti de intarire, care servesc anumitor scopuri. In functie de intrebuintarea lor, distingem patru tipuri principale de rasini sintetice diferite, toate avand reactii de polimerizare in prezenta unor intaritori specializati: 
  •     Rasini epoxidice - sunt cele mai utilizate si probabil cele mai eficiente;
  •     Rasini poliuretanice - sunt sisteme care ofera rezistenta chimica sporita;
  •     Metacrilatul - este tolerant cu temperaturile extreme in timpul intaririi. Se usuca repede, lucru care il face ideal pentru reparatii si poate fi aplicat in strat perfect transparent;
  •     Rasini poliesterice - sunt foarte rezistente si se usuca aproape instantaneu, lucru care face aplicarea suficient de dificila pentru a nu fi incredintata decat specialistilor.

Pardoselile din rasini epoxidice sunt cele mai comune si sunt realizate dintr-un amestec de rasina si un intaritor care devine ferm si rigid, odata uscat. Acestea pot fi pe baza de apa, pe baza de solvent sau epoxidice solvent-free (lipsite de solventi pentru reglarea vascozitatii). La pardoseala epoxidica solvent-free, termenul tehnic pentru procesul de uscare si intarire este mai rapid, dar se poate dovedi dificil de manevrat si necesita, in mod obligatoriu, aplicare profesionala. Pardoselile epoxidice pe baza de apa, pe de alta parte, se usuca mai greu, dar evita eliberarea gazelor nocive din compus. Acoperirile epoxidice pe baza de solvent sunt extrem de populare datorita varietatii de culori disponibile si natura lor aderenta. Totodata sunt si cele mai stabile si mai usor de aplicat.

Caracteristici de performanta:
  •     Rezistenta chimica;
  •     Aspect placut - o gama enorma de culori si finisaje sunt posibile, inclusiv efectul de mozaic cu finisaje mai groase de 2mm;
  •     Usor de curatat;
  •     Rezistenta la foc, impact si la uzura;
  •     Durabilitate mare;
  •     Aderenta ridicata la suport;
  •     Rezistenta mare la abraziune;
  •     Rezistenta mare la agenti corozivi;
  •     Rezistenta mare la hidrocarburi, medii acide sau alcaline.


Indiferent de natura rasinilor sintetice din compozitia pardoselii decorative, acestea pot crea efecte spectaculoase, care lumineaza si infrumuseteaza o incapere. Alegerea unui model inspirat va fi intotdeauna motiv de admiratie si respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu