Romanii stiu cel mai bine cat de rau poate face plecarea in strainatate mai ales unei familii. Copiii raman in urma in grija parintilor, sunt luati dintr-un mediu comun, cu care s-au obisnuit, si ajung in medii oarecum ostile, straine, unde limba vorbita nu seamana cu nimic din ce au auzit in primii ani de viata.
Mutarea in strainatate este un vis care se poate indeplini usor, multi dintre cei care emigreaza fiind fericiti cu alegerea facuta. Pe parcurs, mutarea in strainatate se transforma in cel mai negru cosmar pe care cineva il poate trai. Culturile straine pot sa distruga mariajul. Unul dintre parteneri aduce banii in casa, in timp ce celalalt sta acasa si se simte neputiincios. Cand sunt implicati si copii mici in toata povestea asta, lucrurile se inrautatesc. Imposibilitatea adaptarii duce la divorturi pe banda rulanta, mariaje de zeci de ani distruse in cateva luni si copii care sunt chinuiti si se impart intre doi adulti care si-i disputa cu disperare. Chiar cand intreaga familie merge in strainatate, copiii mai mari pot sa aiba probleme mari de adaptare. Nu sunt siguri pe viitorul lor, nu mai au incredere in ei si nu mai pot interrelationa asa de bine.
Un studiu din 2014 a aratat ca nord-europenii mutati in Spania sunt mai putin fericiti decat cei care au ramas acasa. Mutarea in strainatate nu e intotdeauna cea mai buna cale spre fericire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu