Generatoarele sunt aparate autonome care furnizeaza electricitate atunci cand se intrerupe curentul pentru o perioada mai lunga de timp. Puterea lor se masoara in VA (volt amperi), kVA (kilo-volt amperi) sau mVA (mega-volt amperi). Exista doua categorii principale de generatoare curent electric: portabile si stationare si pot fi folosite atat pentru pentru casa cat si la nivel industrial.
Inainte sa pui in functiune generatorul este important sa gasesti un loc potrivit pentru instalarea lui astfel incat acesta sa functioneze corespunzator si sa raspunda masurilor de siguranta. Generatorul nu se instaleaza in apropierea spatiului in care locuiesti din cauza emiterii emisiilor de monoxid de carbon, gaz toxic care nu se poate vedea sau mirosi.
Totodata, evita sa montezi generatorul intr-o camera neventilata sau foarte putin ventilata deoarece prea multa caldura ar putea dauna. Porneste generatorul cand il cumperi prima data si cel putin o data pe luna de la intaia utilizare. In felul acesta te asiguri ca, in caz de urgenta, generatorul va functiona fara probleme.
Un generator poate sa lucreze pe mai multe tipuri de combustibil: benzina, motorina, GPL (gaz petrol lichefiat) etc. La fel ca motorului unui vehicul, motorul unui generator are nevoie de mentenanta specifica. El necesita o investigatie completa la fiecare 50 de ore de functionare si o schimbare de ulei cel putin o data pe an.
Un generator este echipat cu doua regulatoare. Curentul produs este stabilizat de un dispozitiv electronic care controleaza alternatorul. Viteza de rotatie a motorului si deci cea a alternatorului trebuie sa fie constante pentru a garanta frecventa curentului electric. Inainte de a cumpara un generator este esential sa cunosti nivelul de energie necesar nevoilor tale.
Generatoarele sunt adesea promovate in functie de numarul maxim de wati pe care il pot produce, insa nu aceasta este cifra la care trebuie sa te uiti. Daca o sa il folosesti mereu la voltaj maxim, se va arde rapid. Cauta deci puterea nominala pentru a determina daca generatorul este intr-adevar decvat necesitatilor tale.
Maximum de putere = nivelul maxim de energie care poate fi produsa de generator. Maximum de putere este de obicei disponibila pentru 30 de minute.
Putere nominala = nivelul de energie pe care un generator o poate o produce perioade mai lungi de timp. De obicei acesta reprezinta 90% din puterea maxima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu