Explicatii stiintifice inedite pentru comportamentele noastre ciudate

Rasul in situatii iesite din comun. Multi dintre noi am ras cel putin o data atunci cand nu a trebuit si ne-am simtit oarecum vinovati, mai ales cand cineva s-a accidentat sau i s-a intamplaat ceva rau. Mai macabru e ca sunt si unii care nu se pot abtine sa nu rada la inmormantari, acolo unde chiar nu ai avea de ce sa razi. Din punct de vedere social, e gresit sa faci asa ceva in astfel de situatii, insa e ceva comun si e un motiv simplu pentru un asa comportament.

Cand radem in situatii solemne nu inseamna ca ne batem joc sau ca nu avem pic de respect. E un semn ca ne aflam sub un stres emotional foarte puternic si ca organismul nostru foloseste rasul ca o modalitate de a scapa de tenisiune si disconfort. In mod similar, chicotitul atunci cand cineva cade se crede ca e o evolutie din punct de vedere functional, tribul fiind anuntat ca, desi individul e jenat sau ranit, nu e grav ranit si nu e nici un motiv sa se dea alarma. Rasul este de foarte putine ori un raspuns la ceva care e cu adevarat funny.

Rasul e folosit mai degraba ca o metoda de „legare sociala”-lasam lumea sa stie ca ii placem, ca suntem de acord cu ei si ca suntem parte din acelasi grup. Asa nu ne vom mai simti jenati atunci cand vecinii ne vor povesti ceva rau, rasul nostru fiind doar o modalitate de a empatiza cu ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu