Firele si carligele de pescuit

Pe piata cele mai intalnite fire de pescuit sunt cele din nylon si se pare ca mai nou s-au relansat firele din material textil. Firele din nylon sunt prelucrate prin polimerizarea firelor sintetice poliamidice, pe cand cele fin fir textil sunt materiale foarte rigide, unele dintre ele avand rezistenta de 10 ori mai mare decat rezistenta otelului.

Diferenta dintre firele nylon si cele textile este una destul de simpla, impartindu-se totusi pe mai multe categorii. Firele din nylon au o elasticitate mult mai crescuta decat cele din materialul textil, ceea ce face mult mai greu de realizat prinderea pestelui in carlig datorita faptului ca firul nu este rigid 100%, pe cand la firul din textil observam o rigiditate foarte crescuta si o mare usurinta la capturarea pestelui.

Totodata, firele din nylon nu rezista foarte bine la ultraviolete si nu are rezistenta la frecare foarte mare, ceea ce determina pescarul sa fie nevoit sa schimbe firul o data pe an. Firul din nylon are si avantaje, cum ar fi faptul ca ofera o lansare foarte usoara, este foarte usor de procurat, cu timpul a devenit din ce in ce mai bun (in raport cu ce se gaseste pe piata in momentul de fata), elasticitate lui ofera si o relansare foarte usoara in cazul unei lansari usoare, si este si compatibil cu orice fel de inele ale unditei. Firul textil de altfel are si el avantajele si dezavantajele lui, ca si avantaje observam rezistenta de aproape trei ori mai mare decat a firului de nylon (calculat la aceleasi diametre), durata sa de viata este de aproxiamtiv trei ani datorita faptului ca este foarte rezistent la uz si ajuta foarte bine la intepatul pestelui in carlig deoarece constanta sa de elasticitate tinde catre 0; ca si dezavantaje se remarca faptul ca aluneca foarte greu pe inele, ceea ce impune nevoia unor inele de calitate superioara care totodata sunt mai scumpe, pretul firului in sine este mai ridicat substantial decat cel de nylon, si faptul ca firul este intr-atat de rigid face lansarile sa fie nevoite sa fie efectuate corect de fiecare data, deoarece o relansare a firului este grea.

Firele de pescuit trebuie sa fie mereu folosite cu cap, astfel incat atunci cand se pescuieste la pesti mici, firul trebuie sa fie subtire si el, deoarece cu cat firul este mai gres cu atat perioada de intepaturi este mai mica. Pe langa firele de pescuit, important mai este si carligul, fiindca acesta este cel mai aproape de peste. Astfel, carligele au si ele cateva aspecte ce trebuie sa fie respectate, mai ales ca in ziua de azi exista sute de carlige de pescuit pe piata.

Carligul in primul rand trebuie sa fie foarte ascutit pentru a putea sa se infiga usor in gura pestelui. Totodata trebuie sa fie verificat sa nu fie tocit sau prea uzat, fiindca in acest fel carligul va provoca rani pestelui, si totodata cu cat ii va accentua mai tare rana cu atat pestele va avea posibilitatea sa scuipe carligul mult mai usor. Din acest motiv, nu mereu un carlig mare si gros este cea mai buna varianta, desi bineinteles in momentul in care se pescuieste la peste mare carligul mult prea subtire s-ar putea rupe. Ceea ce se mai poate remarca este faptul ca pescuitul nu se face cu una cu doua, astfel incat ai nevoie de cateva sfaturi pentru a stii ce este de facut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu