Taj Mahal si armamentul militar. Este socant, insa publicul si liderii Agra au urat monumentul care le aduce bani si faima. Taj Mahal este un monument pe care nu vrei sa-l ratezi cand te afli in India, a carui istorie zbuciumata a inclus distrugeri masive, indiferenta din partea liderilor si mult sange varsat. Construit initial ca un mormant pentru sotia unui lider uriasa, Shah Jahan, monumentul a fost una dintre cele mai mari realizari ale timpului sau. Dupa moartea imparatului, cladirea a fost data uitarii. Britanicii au transformat monumentul intr-o locatie militara. Garnizoana a luat locul forturilor, zidurile au fost distruse, interiorul facut praf.
Dupa ce britanicii si-au facut de cap, autoritatile au lasat la mana sortii monumentul a carui distrugere a continuat. Multe monumente din zona au fost facute bucati si date in toata Europa. Ceasul final venise pentru Taj Mahal. Cu toate astea a scapat ca prin minune dupa ce licitatia de preluare pe bucati din Londra a fost un esec. Intre timp, a fost renovat si in 1983 a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Colosseumul si lupta cu timpul. Colosseumul din Roma a trecut testul timpului si inca se tine pe picioare dupa ce a indurat. Are 2.000 de ani, iar cele doua treimi ramase din faimoasa constructie este o dovada a modului in care ingineria romana a reusit sa puna la punct o cladire care a rezistat atatea sute de ani. Ars de foarte multe ori si lovit in timpul luptelor, Colosseumul nu a cedat si si-a continuat existenta.
Pentru ca era locul unde murisera foarte multi martiri crestini, monumentul a fost la un pas sa fie distrus in intregime de imparatii crestini. Hotii au ajuns sa fure bare de otel din structura sa, caramizi, materiale de constructie. Traficul si metroul, vibratiile continua sa distruga monumentul, insa autoritatile se chinuie sa-l „tina in viata” prin consolidari permanente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu