Care sunt asteptarile agentiilor imobiliare pentru 2014

Reprezentantii celor mai multe agentii imobiliare spera ca anul 2014 va fi unul care va repune in miscare piata imobiliara din Romania. Dupa aproape 6 ani in care un numar foarte mare de agentii imobiliare au intrat in faliment sau si-au oprit activitatea pe termen nelimitat, specialistii in domeniu intrevad o schimbare pozitiva in acest domeniu pentru anul 2014. Dupa anul 2013 in care piata imobiliara a cunoscut o stabilizare catre o crestere foarte usoara a activitatii, se estimeaza ca in acest an cresterea va fi mai accentuata si ca in sfarsit se va observa o revenire a acestui domeniu de activitate foarte grav afectat de criza financiara.

Motivele pentru care analistii in domeniu prevad o crestere a piatei imobiliare

Predictiile acestora se bazeaza pe trei factori determinanti:
1. An electoral - fiind un an electoral important, analistii in domeniu s-au pus de acord cu reprezentantii agentiilor imobiliare ca sansele ca piata imobiliara sa isi revina in acest an sunt foarte mari datorita numeroaselor facilitati ce pot fi oferite de catre politicieni pentru populatie in lupta acestora pentru putere.
2. Programul Prima Casa - ca si in anii trecuti, programul Prima Casa va fi sustinut si in 2014 de catre Guvern, acesta anuntandu-si deja intentia. Asa cum in 2013 programul a sustinut activitatea pe piata imobiliara, in functie de facilitatile oferite de catre stat, programul va avea si in acest an o mare influenta asupra numarului de tranzactii imobiliare. Programul Prima Casa se va reflecta cu siguranta intr-un numar mai mare de clienti pentru ofertele agentiilor imobiliare.
3. Scaderea dobanzilor la banci - nivelul mic al dobanzii de referinta ROBOR stabilit de catre BNR la sfarsitul lui 2013 se reflecta deja in dobanzile practicate de bancile comerciale la credite. Nivelul de 4% al ROBOR rezulta in rate mult mai mici, ceea ce cu siguranta atrage atentia celor care doresc sa isi cumpere o locuinta, acesta fiind momentul oportun.
In baza acestor factori pozitivi adusi de anul 2014, cele mai multe agentii imobiliare din Bucuresti, dar si din tara, cred ca in acest an cifrele de afaceri vor cunoaste cresteri semnificative. Reprezentantii acestora sunt de parere ca afacerile nu se vor mai baza in majoritate segmentul de inchirieri si ca se vor inregistra cresteri si pe segmentul de vanzari. Tot acestia sustin ca preturile imobilelor nu se vor modifica datorita situatiei economice care abia incepe sa isi revina, dar ca vanzarile vor fi superioare anilor trecuti.
Per total, cele mai multe agentii imobiliare cred ca anul 2014 va fi unul pozitiv pentru activitatea pe care o desfasoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu