A fi sau a nu fi orgolios

Unii oameni se intreaba de ce nu au si-au intalnit si ei marea dragoste, de ce sunt singuri si nimeni nu ii apreciaza. E foarte simplu: tot ce au acesti oameni este orgoliul. Cum vrei tu sa iubesti daca aceasta trasatura negativa te domina? Cum vrei sa te intelegi cu oamenii daca nu lasi niciodata de la tine?!
 
Orgoliul este ca un magnet, atrage negativismul, pesimismul si lucruri care nu iti ranesc sufletul. Orgoliul indeparteaza oamenii. Aveam mai demult un prieten foarte orgolios si arogant. Tot ceea ce ii spuneam lua in batjocora. Nu dadea doi bani pe ideile mele, nu imi lua in considerare parerile si daca nu faceai ca el, erai dusmanul lui. Nu accepta niciodata sa-l corectezi, chiar daca si tu si el stiati ca a gresit. El incerca sa fie prototipul omului perfect. A esuat, bineinteles, iar ca urmare si-a indepartat toti prietenii de el. Acum e singur, locuieste intr-o garsoniera si se uita la meciuri de fotbal toata ziua.

  Am cunoscut in schimb si persoane deosebit de bune, sincere, care ar da orice sa fi tu fericit. Sunt tipul acela de persoane care te ajuta neconditionat, care atunci cand o cearta e pe punctul de a incepe lasa de la ele si o evita, persoane care au sufletul prin de iubire si recunostinta. Pot spune ca oamenii care nu sunt controlati de orgoliu, care sunt toleranti, buni, iubitori, sunt oamenii de la care primesti energie si putere. Cand esti inconjurat de persoane cu un suflet atat de pur si candid, atunci si tu vei incepe sa fi ca ei. E un lucru care e demonstrat stiintific.

  Cu ce te ajuta orgoliul? Multi sunt de parere ca orgoliul este modul prin care lumea stie ca nu esti ,,prostul care tot timpul cedeaza”. Altii cred ca orgoliul creaza un fel de scut pentru a te proteja de suferinta si dezamagiri. Ei merg pe principiul ,,Nicio asteptare, nicio dezamagire!”. Pai atunci de ce te mai astepti sa vezi lumina zilei? De ce te astepti sa primesti iubire de la cineva, candva, daca tu nu esti in stare sa o oferi? E imposibil sa nu ai nicio asteptare. Fiecare dintre noi se trezeste dimineata cu un scop: sa mearga la scoala, sa mearga la serviciu, sa alerge, sa cucereasca lumea, sa ajunga la Paris, sa escaladeze Everestul... Fiecare avem un vis, o dorinta pe care vrem sa o ducem pana la capat. Trebuie sa fim constienti ca singuri nu putem rezolva nimic. Suntem prea mici intr-o lume atat de mare. Avem nevoie de oameni care sa ne ghideze, oameni care sa ne ridice atunci cand cadem, oameni care sa aiba grija de noi, oameni care sa ne invaluie cu iubire.
 
Cineva mi-a spus odata: ,,Daca ajungi sa crezi ca greseala celuilalt poate sa fie oricand greseala ta, ierti. Si fiecare gest de iertare este suficient prin el insusi.”. Omul prezinta o capacitate de a ierta nemasurata. De fapt si de drept, poti ierta orice. Atata timp cat Dumnezeu te iarta pentru tot ceea ce faci, cu conditia de a de indrepta, tu de ce nu i-ai ierta pe cei de langa tine? Te consideri superior celor care-ti gresesc? Nu uita ca ai putea fi oricand in locul lor! Nu cred ca te-ai simti prea bine stiind ca o persoana apropiata tie nu te va ierta niciodata pentru o greseala pe care ai facut-o neintentionat poate…

Deci, lasa-ti orgoliul de-o parte! El ne desparte, nu ne uneste. El este cel care genereaza certuri, despartiri, suferinta, lacrimi. Fii un om bun si invata sa renunti la orgoliu, incearca sa-ti umpli inima de iubire, de dragoste adevarata, de fericire, libertate si iertare. Avem o singura viata, de ce ne-am petrece-o luptand cu altii sau certandu-ne in fiecare zi? Bucurati-va de ceea ce aveti in jurul vostru, de lucruri mici precum renasterea naturii sau dansul unor randunele. Traiti frumos si simplu. Respirati iubire in fiecare secunda. Fiti umani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu