Schimbarile sunt naturale si fac parte din viata

Faptul ca suntem diferiti, din puncul meu de vedere, este un mare avantaj pentru noi si pentru mediul inconjurator in care ne desfasuram activitatile de zi cu zi. Daca suntem diferiti, asta inseamna ca avem abilitati diferite, intr-o mai mica sau mai mare masura. Avand abilitati diferite putem sa facem lucrurile diferit, sa avem perspective diferite si sa gandim diferit. Schimburile de opinii si atitudinile diferite pot duce la inovare, iar inovarea duce la schimbare.

Schimbarile fac parte din procesul natural al vietii. Atat la nivel fizic, cat si psihic, respectiv intelectual, noi ne schimbam fara oprire. Schimbarea, ca proces general,  inseamna evolutie, chiar daca la nivel de persoana acest lucru nu este intotdeuna pozitiv.

Cand spun ca schimbarea nu este intotdeauna pozitiva ma refer la faptul ca sunt persoane care au o viata buna, dar cad in patima bauturii alcoolice sau a jocurilor de noroc si pierd tot ce au agonisit pana in acel moment al vietii. Isi pierd identitatea, familia si bunurile, devenind niste victime ale schimbarilor.

Nici schimbarile de regim politic nu sunt intotdeauna pozitive. Primul exemplu care imi vine in minte este schimbarea la regimul democratic a Romaniei, renuntand la stilul de viata comunist. Pana in momentul de fata, aceasta schimbare nu a fost intotdeauna pozitiva. Sunt parti atat negative, dar sunt si parti pozitive, cum ar fi libertatea de exprimare, spre exemplu. 

La nivel personal, cand devenim adulti, schimbarile dau navala. Trebuie sa fim responsabili, sa ne luam destinele in propriile maini, sa fim puternici si sa judecam conform valorilor impamantenite pana in acel moment. Pentru unii trecerea de la adult la copil vine mai repede, pentru altii mai norocosi acest lucru se intampla treptat si mai lin.

Cand devenim adulti trebuie sa invatam ca timpul ne va face sa pierdem persoane dragi. Este sigur faptul ca nu vom ramane singuri pentru ca vor fi alte persoane care vor intra in viata noastra cu scopul de a ne face existenta mai dulce. Trebuie sa invatam sa dam drumul, dar trebuie sa stim si cand sa prindem cu toata forta pe cineva. Ca sa nu insir doar propozitii anapoda pot sa vin cu un exemplu din viata mea. Nu pot sa spun ca am pierdut de tot persoana draga mie, dar relatia noastra nu mai este ca inainte si nici nu o sa mai fie vreodata. Despre fratele meu este vorba. Relatia dintre noi doi s-a schimbat dramatic in ultimii ani. Nici nu se putea altfel si nici nu trebuie interpretat ca fiind un lucru negativ. Amandoi urmeaza sa ne casatorim anul care vine. Eu am un logodnic, el are o logodnica. Logodnicul meu s-a mutat cu mine in casa parintilor, pe cand fratele meu, desi nu e mutat definitiv la viitoarea lui sotie, nu prea mai vine pe acasa pentru ca este mult timp ocupat cu job-ul sau, iar in timpul pe care il are liber sta mai degraba la logodnica sa. Avem idealuri diferite, avem planuri diferite pentru viitor si avem conceptii diferite despre viata si despre tot ce implica ea. Cand eram copii eram cei mai buni prieteni. Erau foarte rare momentele in care ne certam, dar chiar si atunci ne impacam repede. Aveam aceleasi cercuri de prieteni si eram impreuna la foarte multe petreceri. Obisnuia sa fie foarte protector si avea grija ca intotdeauna sa fiu fericita. Nici acum nu este cu mult mai diferit. Are in continuare grija de mine, dar nu cu aceeasi putere ca in trecut. Acum are o alta persoana pe care trebuie sa o protejeze si are o alta persoana, in afara de mine, care sa il protejeze. Si eu la randul meu sunt in aceeasi situatie.

Lucrurile se schimba, inevitabil. Nu le putem tine in loc pentru ca riscam sa le intoarcem importriva noastra si ceea ce era la un moment dat bine, ar puea sa devina chinuitor. Nu putem sa facem altceva decat sa lasam viata sa isi  urmeze cursul. Ce putem sa face pentru noi ca sa ne fie bine este sa traim din plin fiecare clipa pe care o avem la dispozitie pentru ca acele momente cu siguranta nu se vor mai intoarce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu