Pe timpul iernii, cosmarul oricarui sofer este sa dea de o portiune de carosabil acoperit cu gheata, polei, zapada. Pe langa pericolul real care il pune carosabilul plin de polei, acesta poate sa aiba de suferit si la nivelul structurii sale si sa nu mai permita circulatia normala a masinilor dupa topirea zapezii. Solutiile normale prin care putem scapa de acest cosmar tin de aplicarea de solutii pe baza de sare la nivelul sau-poate distruge in timp structura straturilor superioare de asfalt turnat pe zona respectiva-sau prin degajare manuala a stratului de gheata existent.
Din fericire pentru cei care au masini si circula destul de des prin zone cu astfel de probleme, turcii au invetat un carosabil care se dezgheata singur si intarzie formarea ghetii. Materialul din care e construit carosabilul minune are la baza sare de potasiu, substante chimice care pot dezgheta rapid carosabilul. Amestecul obtinut a fost turnat in bitum, care face parte din asfalt. Bitum-ul nu a patit nimic din punctul de vedere al structurii, avea aceleasi proprietati dupa combinarea cu substantele amintite, formarea ghetii fiind intarziata semnificativ.
Spre deosebire de amestecul de sare si nisip care se foloseste pe toate drumurile romanesti inghetate, cel pe baza de sare de potasiu va putea avea aceleasi efecte timp de doua luni. In conditii reale, pe drumuri obisnuite, efectele se vor prelungi in functie de calitatea turnarii astfaltului si de calitatea lui. De asemenea, sarea poate sa fie indepartata fie de ploi, de roti, si presupune ca mai mereu cineva sa aplice un strat nou. Alti agenti anti-inghet de pe piata pot deteriora proprietatile mecanice ale astfaltului, fiind foarte nocivi pentru mediu si organismele vii daca sunt folositi in cantitati mari. Carosabilul anti-inghet care se dezgheata foarte repede poate fi utilizat mai ales in zonele montane, acolo unde drumurile sunt o buna bucata din an pline de zapada si polei, in tarile unde predomina temperaturile scazute si umiditatea e mare, dar si acolo unde temperaturile nu scad niciodata sub minus cateva grade, aproape de Antarctica si Polul Nord. Descoperirea turcilor poate sa schimbe complet rulajul in astfel de perimetre si viteza pe care o poate atinge o masina, gradul de aderente al rotilor si modul in care soferul poate controla masina la un moment dat.
Costurile pot fi mai mari pentru astfaltul final, insa avantajele oferite de acesta si siguranta pe care o da soferilor, numarul redus de accidente, pot sa transforme inventia in cea mai buna pe care a gasit-o cineva. Aplicarea directa si practica, imediata, va salva astfel destule vieti ca sa-si scoata banii investiti in implementarea ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu