Cauta cu atentie un auditor energetic si ai numai de castigat

Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Dupa ce in Romania s-a introdus mai cu forta, mai cu binisorul, certificatul de performanta energetic obligatoriu la orice tranzactie, inchiriere, vanzare, pe lista de meserii a aparut una noua: auditor energetic. Nu, nu asculta nimeni peretii sa iti spuna daca mai au putin si pica sau daca vecinul iar a baut prea mult. Nu. Un auditor energetic este acea persoana autorizata care isi pune in aplicare cunostintele dobandite la cursuri de audit energetic pentru a intocmi audituri si certificate energetice.

Calitatea de auditor energetic se obtine relativ simplu, insa e foarte greu de gasit si unul care sa fie stapan pe meseria sa si sa nu caute sa profite de nestiinta clientilor. In cadrul auditului energetic, persoana abilitata va indentifica principalele caracteristici termice si energetice ale imobilului sau instalatiilor si va analiza gradul de pierdere a caldurii, propunand proprietarului solutii pentru reabilitarea termica si energetica. Inainte sa scoti banii din buzunar si sa-i arunci in portofelul gros al auditorului energetic, cauta mai intai prin oras mai multe firme sau PFA-uri si vezi ofertele lor, incearca sa afli de la altii mai multe despre cat de bine pregatiti sunt auditorii si daca se merita expertiza lor. De asemenea, auditorii energetici trebuie sa fie acreditati obligatoriu de Ministerul Dezvoltarii Regionale, care le si atesta functia de auditor.

Pentru a nu lua plasa, e de preferat sa stai cateva minute sa cauti pe Internet cam ce spun oamenii despre individul sau firma pe care ai de gand sa o angajezi pentru analiza energetica si emiterea certificatului de performanta energetica. Si tot pentru a nu te lasa momit de auditor energetic, stabilest foarte precis un termen de finalizare a serviciului pentru care vei plati, fara sa te lasi influentat de vorbele goale aruncate de acesta. Important de stiut este si ca preturile pot fi negociate si in functie de performanta si modul in care se descurca auditorii, cat de rapizi sunt, cat de exacti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu