Evolutii remarcabile, dar infricosatoare, ale inteligentei artificiale

Incepe sa simta emotiile cu adevarat. Ce separa omul de robot? Este vorba de inteligenta? Nu, robotii sunt mai inteligenti decat noi. Este modul in care arata? Nu, deja oamenii de stiinta au dezvoltat roboti care seamana leit cu noi. Poate singura abilitate pe care robotii nu prea o au e simtirea emotiilor. Multi oameni de stiinta duc o lupta asiduua pentru a sparge si aceasta bariera dintre noi si roboti. Expertii de la Microsoft Application and Services Group Asia de Est au creat un program de inteligenta artificiala care poate „simti” emotiile si poate vorbi cu oamenii intr-un mod natural, mai apropiat de cel al oamenilor. Numit Xiaoice, inteligenta artificiala raspunde la intrebari intocmai ca un adolescent de 17 ani.

Daca nu stie un subiect poate minti ca sa iasa bine din discutie. Daca e prins cu minciuna, poate sa fie nervos sau rusinat. De asemenea, inteligenta artificiala poate fi sarcastica, nelinistita, se poate comporta si mai urat. Interactiunea cu oamenii e asemanatoare cu cea dintre doi oameni. Deocamdata acest program le permite oamenilor sa se distreze cand nu au ce face, insa pe masura ce se vor perfectiona, aceste inteligente artificiale vor invata mai usor din experientele trecute si isi vor perfectiona reactiile. Ne vor invada creierele cat de curand. Nu ar fi uimitor daca am putea invata o limba straina in doar cateva minute prin download de informatie in creierul nostru? Desi pare imposibil asa ceva, in viitorul apropiat am putea sa avem parte de-o supriza. Ray Kurzweil, un futurist, inventator si director pe partea de inginerie la Google prezice deja ca pana in 2030 nanobotii implantati in creierul nostru ne vor transforma in niste zei. Avand robotei micuti in creierul nostru vom putea accesa si invata orice informatie in doar cateva minute. Putem sa avem acces la ganduri si amintiri, putem trimite si primi e-mail-uri, fotografii, clipuri video direct in creierul nostru. Kurzweil, care se ocupa de dezvoltarea inteligentei artificiale la Google, crede ce prin implantarea nanobotilor in creier vom putea deveni mai umani, mai unici, aproape niste zei.

Daca sunt folositi cum trebuie, nanobotii pot face lucruri uimitoare precum tratarea epilepsiei, imbunatatirea inteligentei, a memoriei si a umanitatii. Sunt si multe pericole asociate cu ea. Pentru inceput nu prea stim bine cum functioneaza creierul si implantarea de nanoboti in creier e foarte riscanta. Dar cel mai important este ca nanobotii ne conecteaza la Internet, iar o inteligenta artificiala va putea foarte usor sa ajunga la creierul nostru si sa ne transforme in niste zombi care nu vor sti decat sa faca rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu