Cat de important este manualul in actul de predare la clasa?

Sunt multi parinti care ajung la concluzia gresita ca manualul nu este atat de util in cadrul actului de predare. Daca profesorul de la catedra stie foarte bine ce are de facut si poate preda o materie mai usor de inteles pentru elev ce rost mai are manualul, unde materia nu e asa de bine structurata de fiecare data. Importanta manualelor pentru predarea intr-o maniera moderna si pentru insusirea mai rapida si mai simpla a cunostintelor este foarte mare si a fost dovedita in repetate randuri la clasa.

Daca luam de pilda clasa a VI-a, o clasa „de mijloc”, in care notiunile predate sunt si mai complexe, insa nu atat de grele, cu ajutorul unor manuale clasa a 6-a profesorul poate sa dea exemple, sa se foloseasca de explicatiile din manual pentru a avea un context in care sa prezinte materia pe care trebuie sa o predea in respectiva ora. Pe de alta parte in manuale clasa a 6-a se gasesc foarte multe explicatii suplimentare, diverse concluzii pe care profesorul le poate dezbate cu elevii, structura manualelor este gandita in asa fel incat sa stimuleze o cercetare amanuntita in particular a subiectelor prezentate la clasa. Manualele moderne pot fi insotite si de suporturi multimedia, in unele cazuri pot sa fie prezentate exemple mai apropiate de lumea in care traiesc tinerii, astfel incat intelegerea unor notiuni abstracte va fi mult mai simpla. Manualul scolar este foarte util si pentru studiul in particular, copilul poate citi in plus, poate aprofunda materia predata la clasa asa ca la final de an scolar si dupa parcurgerea atenta a manualului cunostintele dobandite vor fi mult mai utile si mai bine fixate.

Exemplele, modalitatea de prezentare a informatiilor din manuale, grafica deosebita si structura speciala a continutului, adaptata programei si varstei copiilor sunt doar cateva dintre atuurile manualelor, de care pot profita si profesorii, si elevii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu