Cum alegem chiuveta ideala de bucatarie?

Alegerea chiuvetei pentru bucatarie este una dintre cele mai importante alegeri pe care va trebui sa le faceti in bucatarie si nu va fi deloc usor, pentru ca veti dori sa imbinati in mod cat mai eficient latura practica si cea estetica. Asadar, iata cateva sfaturi si optiuni legate de chiuvete, astfel incat sa aveti cea mai eficient echipata bucatarie.

Numarul de cuve al unei chiuvete este foarte important, mai ales daca este vorba despre o familie numeroasa, in care se gateste mult si se spala multe vase. Pentru acest tip de gospodarie va fi necesara o chiuveta cu doua cuve - practic chiuvete „multi task” - iar daca spatiul disponibil nu permite ca ele sa fie de dimensiuni egale, alegeti varianta cu cuve de dimensiuni diferite. Adancimea cuvei este foarte importanta pentru ca in functie de aceasta vom putea sau nu sa spalam oale mai adanci sau mai voluminoase. Daca o chiuveta este prevazuta sau nu cu picurator este si aceasta o optiune, desi in bucataria moderna picuratorul nu mai este o necesitate, pentru ca mobilierul actual are deasupra chiuvetei un corp cu picurator, gandit special.

Legat de forma, exista varianta cu margini rotunjite (mai usor de curatat, desi nu este o optiune in bucatariile moderne, orientate mai degraba catre minimalism), chiuveta perfect rotunda (ideala pentru case mici, in care nu se spala muste vase sau unde exista masini de spalat vase), varianta rustica numita si chiuveta jgheab (asemanatoare chiuvetelor vechi din fonta, adanca si foarte larga) care poate fi vintage sau moderna, in functie de preferinte si stilul bucatariei.

Din punct de vedere al materialului, avem de ales intre chiuvete inox (foarte durabile si usor de curatat, dar sensibile la zgarieturi si care se pateaza din cauza apei dure, insa cu siguranta un material modern si foarte versatil), chiuvete din portelan (potrivite pentru bucatarii vintage, disponibile in mai multe variante de culoare, insa se pot ciobi sau zgaria sau chiar pot capata pete greu de curatat) si chiuvete din granit compozit (rezistente la zgarieturi si ciobituri, si in plus nu se pateaza de la apa dura, dar pot capata, in timp, pete de la vase).

Un comentariu: