Radiatia solara a fost de secole una dintre principalele noastre resurse pe care am folosit-o in domenii variate. In trecut, oamenii reuseau sa aprinda focurile sau sa isi ajute animalele sa supravietuiasca cu ajutorul radiatiei solare, razele soarelui fiind unele dintre cele mai bune metode de conservare a temperaturii si generare de caldura. Astazi, radiatiile solare sunt folosite pe scara larga pentru producerea de energie electrica ieftina si eficienta.
Cu doar cateva panouri fotovoltaice care transforma radiatia solara in energie se poate incalzi lejer o locuinta si se poate prepara apa calda menajera pentru o familie intreaga. Panourile fotovoltaice au mai multe celule solare legate in serie care capteaza radiatia solara si o directioneaza spre sistemul principal de incalzire a locuintei. Celulele solare pot sa fie monocristaline, policristaline si amorfe. Cele monocristaline sunt realizate din pastile de siliciu monocristalin, au randament de pana la 17-20%, sunt taiate din lingouri cilindrice de siliciu, ceea ce determina pierderi de siliciu la acoperirea unei suprafete dreptunghiulare. De aceea, la colturile celulelor solare exista si spatii libere in cele mai multe cazuri. Pentru consumatorii de energie electrica de mica putere niste panouri fotovoltaice monocristaline sunt perfecte, mai ales daca in zonele respective nu exista retea electrica. Cu o investitie in plus in generatoare eoliene sau in micro hidrogeneratoare, ele se pot integra in sisteme hibride cu randamente de pana la 50-70%.
Constructia lor e rigida, durabila, randamentul e ridicat, se intretin usor, costurile de intretinere sunt mici, se pot amplasa oriunde, eficienta lor nu e afectata de variatiile mari de temperatura. Scurgerile de curent sunt prevenite prin izolatiile electrice dintre celulele monocristaline si rama de siliciu. Daca sunt utilizate fara excese, panourile de acest fel pot sa reziste si 25 de ani fara probleme si sa asigure constant caldura si apa calda pentru o familie intreaga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu