De ce apare insolatia si care sunt primele semne care ne dau alarma?

In zilele toride de vara expunerea la soare in intervalele orare in care radiatia solara are intensitate maxima este total interzisa. Cu toate astea, daca suntem la plaja sau suntem pe strada, la locul de munca si lucram in afara incintelor ne putem trezi cu o insolatie de toata frumusetea. Insolatia este o afectiune pe care cu totii am avut-o cel putin o data in viata, nu este foarte grava, se trateaza relativ usor si nu are urmari nedorite. Ajungem sa facem insolatie pentru ca organismul ajunge sa aiba temperaturi prea mari, intervine transpiratia excesiva si apa din organism pierduta, sarurile, nu sunt inlocuite imediat prin consumul suficient de lichide.

In insolatia clasica vasele de sange sunt dilatate prea mult, in zona scoartei cerebrale se acumuleaza lichid. La inceput persoana care a facut insolatia nu stie ca o are, asta pentru ca toate simptomele se instaleaza pe rand, in decurs de cateva minute, ore. Cele mai expuse categorii la aceasta afectiune comuna sunt copiii, persoanele trecute de 50-60 de ani, persoanele cu greutate corporala mare, persoanele care sufera si de alte boli cronice. Insolatia poate sa apara si pentru ca am facut prea multa activitate fizica in soare, avem umiditate prea mare in jur cand e foarte cald si deshidratarea a continuat poate pe fondul unor alte afectiuni. Primele semne ale insolatiei sunt clasice, stare de rau, de moleseala, dureri de cap, chiar ameteli, nu ne mai putem uita intr-o directie in care e lumina puternica.

Apar apoi tulburarile de echilibru, la doua ore apare si starea de greata, varsaturile, confuzia, pierderea cunostintei. La nivel fizic fata este rosie, pielea e foarte fierbinte, apar si frisoanele. Scade si tensiunea arteriala, insolatiile se mai manifesta si prin crampe musculare, dureri, slabiciune accentuata pe un interval mare de timp. Tratarea insolatiei este simpla si rapida, hidratare corespunzatoare, inlocuirea rapida a sarurilor pierdute prin adaugarea de saruri specifice in apa bauta, stat in zone cu umbra sau in cladiri cu aer conditionat, dat jos hainele prea multe pentru a permite corpului sa isi regleze temperatura. Apa se bea cam 2 litri la doua sau patru ore, toate simptomele trec dupa o zi sau chiar trei de la aparitia fenomenului. Prevenirea insolatiei e iarasi deosebit de simpla, se acopera mereu capul, cu orice, palarie, sapca, echipamente speciale, perioadele de expunere la soare se alterneaza obligatoriu cu cele de stat la umbra.

Lichidele consumate trebuie sa depaseasca 3 litri si sa nu fie alcool, sucuri carbogazoase, sucuri pline de zahar. Consumul de cafea trebuie redus si el ca sa nu facem insolatie, ea in general duce la deshidratare. Toate hainele vor fi din fibre naturale, pielea trebuie sa poata respira, culorile lor ar trebui sa fie deschise ca sa respinga radiatia solara. Daca suntem la plaja sau stam mereu in soare vom avea nevoie si de creme cu protectie solara aplicate din 90 in 90 de minute pe zonele direct expuse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu