Efectul axilei

In 1995, zoologul elvetian Claus Wedeking a strans 49 de femei si le-a cerut sa miroasa transpiratia de la subratul unor tricouri purtate de 44 de barbati. Asta a demonstrat clar cat de mult ne influenteaza mirosul atunci cand ne alegem partenerii. Studiul a aratat ca femeile si-au ales partenerii in functie de miros, decizie dictata de subconstient. Cand mirosim pe cineva identificam semnatura chimica a persoanei in cauza si suntem atrasi de partenerii care au miros complementar noua. Rolul nostru ca specie este sa cream urmasi sanatosi.

Experimentul a dovedit ca mirosul joaca un rol important in atingerea acestui scop. O femeie este atrasa de mirosul unui barbat cu o histocompatibilitate complexa si gene specifice, diferite de cele ale sale. Parintii cu gene diferite de acest fel au copii cu sistem imunitar puternic, asa ca mirosul le ajuta pe doamne sa detecteze mai bine barbatii cu care vor avea copii si care le vor asigura urmasi sanatosi si apti de reproducere, la randul lor. S-a mai demonstrat si de ce femeile care iau contraceptive nu mai sunt atragatoare pentru barbati. Pastila schimba reactia femeii, aceasta fiind atrasa de barbatul care are miros ca al ei si nu diferit. Ea simuleaza sarcina si ca urmare femeia este atrasa de alti barbati care ii seamana, dar nu de masculi care ar fi buni pentru imperechere.

Daca o femeie e atrasa de mirosul de subrat al barbatului depinde si de starea barbatului. Daca barbatul e fericit, transpiratia lui le va atrage mai mult pe femei si sansele unei casatorii sunt mai mari. Si emotiile negative schimba mirosurile transmise de barbat, asa ca e bine sa fim fericiti ca sa atragem doamnele si domnisoarele si sa ne asiguram urmasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu