Mic indrumator pentru soferii de pe masinile de tractaj auto

Pentru un sofer, indiferent de cat de experimentat ar fi el, conducerea unei camionete de tractaj auto pentru prima data e o experienta terifianta, mai ales in momentele in care remorca/platforma e incarcata. Motivul principal e faptul ca masina tractata tinde sa se balanseze, lucru ce poate induce senzatia soferilor ca sunt pe punctul de a se rasturna.
Tocmai de aceea, companiile care ofera servicii de tractari auto ofera intotdeauna instructaje specifice soferilor, chiar daca acestia in prealabil, au obtinut licenta necesara pentru a putea lucra pe un astfel de post.
Instructajele au la baza instructiuni simple, dar care in conditiile in care sunt respectate, previn eventualele accidente in timpul transportarii masinii.
Cele mai importante instructiuni din domeniu, indiferent ca vorbim de tractari auto ieftine si simple sau de transport in regim de trailer, au la baza urmatoarele instructiuni:
  1. este interzis ca in timpul tractarii sa fie vreun pasager in masinile remorcate. In cazul in care, prin absurd, masina tractata scapa de sub control si se avariaza si mai tare, pasagerul ei va suferi, de asemenea, rani destul de grave;
  2. in cazul in care masina remorcata provoaca un balans prea mare ansamblului de tractare, se recomanda de indata reducerea vitezei si parcurgerea traseului ramas cu minimul necesar pentru siguranta deplina;
  3. Securizarea rotilor cu chingi trebuie facuta cat mai strans cu putinta. Daca in timpul mersului, balansul provocat de incarcatura, devine prea mare, inseamna ca cel putin una dintre chingi s-a slabit si trebuie fixata din nou pentru a evita producerea unui accident neplacut;
  4. In cazul sistemelor cu platforma auto, masina trebuie urcata intotdeauna cu partea mai grea in fata. In cazul masinilor care au motorul in spate, ele sunt urcate pe platforma invers. Aceasta actiune are rolul de reducere a balansului, astfel incat sansele de producere a unui accident neplacut sa fie minime.